Gigi Becali s-a prezentat, marți, la prânz, la sediul Poliției Ilfov pentru a se stabili programul vizitelor acestuia la Poliție, în contextul eliberării sub control judiciar, precum și modalitatea în care poate fi contactat.
Becali a fost informat telefonic, sâmbătă, în legătură cu obligația de a se prezenta la Poliția Ilfov.
Vineri, instanța a admis recursul făcut de Becali și a dispus eliberarea lui deîndată, punându-i acestuia o serie de condiții.
Astfel, instanța i-a impus lui Gigi Becali să nu părăsească Bucureștiul sau județul Ilfov fără o încuviințare prealabilă din partea anchetatorilor, să se prezinte ori de câte ori este citat la instanță sau la Parchet și să nu se apropie de părțile vătămate din dosar, de martori sau de cei "alături de care a comis fapta".
Tribunalul București i-a mai interzis lui Becali să se afle cu orice scop în locuințele părților vătămate, precum și să poarte arme de orice fel.
Decizia instanței a fost luată cu opinie majoritară, ceea ce înseamnă că doar doi din cei trei judecători din complet au optat pentru eliberarea omului de afaceri.
"Opinia separată a fost în sensul respingerii recursului", a mai anunțat președintele de complet.
Completul de la Tribunalul București care a judecat recursul lui Becali a fost format din magistrații Constantin Marino Marin, Dorel Matei – președinte și Monica Cipariu.
Potrivit articolului 160 indice 2 din Codul de procedură penală, "eliberarea provizorie sub control judiciar nu se acordă în cazul în care există date din care rezultă necesitatea de a-l împiedica pe învinuit sau inculpat să săvârșească alte infracțiuni sau că acesta va încerca să zădărnicească aflarea adevărului prin influențarea unor părți, martori sau experți, alterarea ori distrugerea mijloacelor de probă sau prin alte asemenea fapte".
Omul de afaceri Gigi Becali făcuse, marțea trecută, o cerere de înlocuire a măsurii arestării preventive cu interdicția de a părăsi țara, susținând că trebuie să fie în libertate pentru a-și pregăti campania pentru alegerile europarlamentare din iunie. Cererea a fost respinsă de Judecătoria sectoului 1, iar avocatul lui Becali a făcut recurs, la această solicitare renunțând, vineri, finanțatorul echipei Steaua.
Joi, Judecătoria sectorului 1 a respins cererea de eliberare sub control judiciar a lui Becali, iar vineri, Tribunalul București a judecat recursul declarat de finanțatorul Stelei față de neeliberarea sa.
Becali, alături de alte cinci persoane – Cătălin Otto Zmărăndescu, Ștefan Dediu, Nicolae Dumitrașcu, Dumitru Beciu și Marius Petrinel Geavela – este acuzat de trei fapte de lipsire de libertate în mod ilegal. Dediu este acuzat și de uz de armă neletală din categoria celor supuse autorizării, fără drept.
Parchetul Capitalei, care a cerut arestarea acestora, susține, în motivarea solicitării de arestare preventivă pericolul pentru ordinea publică pe care îl reprezintă acuzații, considerând că "s-au erijat în organe de aplicare a legii".
Aceștia sunt acuzați că, în noaptea de 26 spre 27 ianuarie, au urmărit cu mașina, au tras cu arme, au prins și sechestrat trei bărbați care i-ar fi furat mașina lui Becali.
Cei trei au fost duși la sediul Partidului Noua Generație – condus atunci de Becali – din cartierul Pipera, unde au fost puși că scrie declarații potrivit cărora ei sunt autorii furtului Mercedesului patronului Steaua și că nu vor merge la Poliție să reclame faptul că au fost "ridicați".
Urmărirea mașinii în care se aflau cei trei care au fost luați de gărzile lui Becali a fost surprinsă de camerele de luat vederi din două intersecții, inclusiv momentul în care s-a tras cu arma și a fost rănit unul dintre sechestrați.
Motivul arestării celor cinci este acela că aceștia și-au făcut dreptate singuri, iar o justiție privată nu poate fi acceptată într-un stat de drept.
Becali și ceilalți patru arestați sunt acuzați de sechestrare de persoane în mod nelegal, infracțiune care se pedepsește cu închisoare de la șapte la 15 ani de detenție.
Marți, 14 aprilie, Marcel Popa – un alt bodyguard de-al lui Gigi Becali acuzat de implicarea în incidentul pentru care omul de afaceri este, în prezent, arestat – a fost arestat pentru 29 de zile, după ce Judecătoria sectorului 1 a admis cererea procurorilor în acest sens.
Decizia Judecătoriei sectorului 1 în cazul lui Marcel Popa, acuzat de lipsire de libertate în mod nelegal și uz ilegal de armă, poate fi atacată cu recurs.
Marcel Popa a recunoscut în fața procurorilor, dar și a judecătorilor că a tras cu pistolul într-unul din hoții mașinii lui Becali și că a participat direct la aducerea celor trei hoți în fața finanțatorului FC Steaua.
O a opta persoană implicată în acest caz a fost arestată, vineri, de către Judecătoria sectorului 1 București, care a emis un mandat pentru 29 de zile. Marian Milea a fost reținut, joi, de Parchetul Capitalei, care a cerut instanței arestarea preventivă, solicitare ce a fost admisă.
Marian Milea a participat la prinderea lui Tinel Nicolae, el fiind în mașina în care s-au aflat Cătălin Zmărăndescu și Nicolae Dumitrașcu. Tinel Nicolae este cel care a fost împușcat în picior, urcat în portbagajul unei mașini de teren Toyota și dus în fața lui Gigi Becali, la sediul PNG din Pipera (adică barul unde s-au adunat gărzile finanțatorului Steaua, după ce au fost prinși presupușii hoți ai autoturismului lui Becali-n.r.).
MEDIAFAX
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER